Kinderen die doorstromen naar de BSO mogen af en toe al komen spelen voordat ze vier worden, als een kind vier wordt, verandert er namelijk al veel. Het kind gaat niet alleen over naar een nieuwe groep maar het mag ook naar school. We proberen er dan ook voor te zorgen dat een kind op de BSO in ieder geval al een beetje gewend is zodat niet alles in één keer nieuw is.
De groepen van de BSO zijn ingedeeld naar leeftijd. Een kind van vier heeft namelijk heel andere behoeftes dan een kind van tien. Daar komen we zo nog op terug.

Met de kinderen die op woensdagmiddag bij ons komen eten we vanuit school eerst gezamenlijk een broodje.
Op overige dagen komen de kinderen op verschillende tijden naar de BSO, we gaan dan eerst gezamenlijk wat drinken en de kinderen krijgen één of twee koekje.
Op de BSO hoeven de kinderen tijdens dit drinkmoment niet te wachten tot iedereen klaar is met eten en drinken. We hebben hier voor gekozen omdat er een groot verschil zit tussen het eet- en drinktempo van de kinderen en er is in verhouding maar weinig tijd om te spelen.

Om vijf uur gaan we aan tafel en eten wij een warme maaltijd die is bereid door de keuken beneden in de ochtend.
Om dit op te warmen gebruiken wij een magnetron, maar het eten is dus altijd vers!
Voor en na het eten of drinken wijzen we kinderen er altijd op dat ze eerst hun handen en mond gaan wassen bij de toiletten.

Op onze BSO hebben wij geen computers, hier hebben wij bewust voor gekozen. Vaak hebben kinderen thuis voldoende tijd om een computerspelletje te doen, en laten wij de verantwoordelijkheid daarvan ook bij de ouders.
Wel hebben wij in de BSO ruimte van de oudste kinderen een WII-spel computer, via een timer wordt de tijd dat een kind achter de WII mag gereguleerd. Over het algemeen stellen we de klok in op tien a vijftien minuten per kind of tweetal. Alleen in de vakanties mag het soms wat langer.
In de vakanties kijken wij wel eens gezamenlijk een film, tevens is er einde van de dag tussen 18.00 en 19.00 uur ruimte om even tot rust te komen en een spelletje of filmpje te kijken. Meestal maken we gebruik van dvd’s.

Wij hebben een dansvloer met een 6 meter lange spiegel ervoor, hier wordt geregeld stopdans gedaan, gekke bekken getrokken 😉 of yoga geoefend.

BSO   BSO2  BSO3
Wij hebben 2 stamgroepen:
Groep 1 is voor kinderen van 4 tot 5 jaar, deze groep heeft 1 grote ruimte met verschillende hoeken, zoals een sport hoek met kinderfitness, een klimmuur, air-hockey- & voetbal tafel + verschillende reuzenspellen, deze zijn ook leuk om mee naar buiten te nemen.
In het midden de dansvloer met tevens een tafel waaraan we eten.
Een enorme kast vol boeken en (educatieve) spelletjes gericht op de leeftijd 4 tot 6,5 jaar en een la vol lego bakken.
En een huis- poppenhoek met een heerlijke bank om op te relaxen.

Groep 2 is voor kinderen van 5 tot 12 jaar, deze groep heeft de beschikking over 3 ruimtes met een thema, en 1 grote huiskamer met een grote tafelvoetbal spel, 2 banken waar je kunt relaxen en gezellig praten, en een tv voor WII spelletjes. Tevens is er een keuken aanwezig waar in de ochtend gekookt wordt, maar in de middag ook door de kinderen lekkere hapjes gemaakt kunnen worden. Er staan 2 tafels waar aan gegeten kan worden of een spel gedaan kan worden die in de kast staan.
De overige 3 kamers hebben als thema:
* Knutsel kamer met spullen van klei tot verf- & stempel spullen, papierwerk, strijkkralen en mozaïek.
* Lees & Relaxe kamer met zitzakken, een boekenkast vol boeken en een heerlijke bank. Hier komt ook een beamer scherm om filmpjes te kijken.
* Expressie kamer met een podium om heuse toneelstukjes op te kunnen voeren, te zingen, een groot schoolbord voor de krijt creaties, verkleedkleding en muziekinstrumenten.

De kinderen in deze groep hebben dezelfde eet momenten en na het koekje mag er een activiteit gekozen worden. De kinderen van 4 tot 5 jaar mogen ook de ruimtes gebruiken om bijv. te knutselen of muziek te maken.

Tevens is er een groot buiten speel terrein met een moestuin waar de kinderen geregeld in te vinden zijn, een aardbeien bed, een groot klimtoestel, een zandbak & trampoline + basketbal net en een konijnen en kippen ren.
Dicht in de buurt is er keuze uit 3 speeltuinen met voldoende grasveld om te voetballen of een ander spel te spelen. Hier zijn wij ook bijna dagelijks te vinden met de BSO. Wij vinden het erg belangrijk dat de kinderen veel bewegen en buiten zijn, dus als het maar even mogelijk is, gaan we lekker naar buiten!

Buiten achter    Moestuin 1    Konijnenhok    klimrek

Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen met plezier naar de BSO gaan. Daarom treden wij zeer consequent op als wij merken dat er kinderen gepest worden. Er is een duidelijk verschil tussen plagen en pesten. Bij plagen is er sprake van een incidenteel voorval tussen twee of meerdere kinderen. Bij pesten gaat het om structurele voorvallen waarbij een duidelijk machtsverschil is tussen de pester(s) en het slachtoffer. Zodra we vermoeden dat er meer aan de hand is dan een grapje maken of een plagerijtje, zullen we met alle betrokken kinderen praten om zo snel mogelijk een eind te maken aan de situatie.  We vinden het belangrijk dat kinderen ook zelf meedenken over hoe we het samen leefbaar en gezellig houden. Kinderen kunnen dit  heel goed en hebben een duidelijk idee over wat ze vinden dat wel en niet mag en kan. Zo werken we gezamenlijk aan het normen en waarden besef. Regels zijn ook belangrijk omdat het veiligheid en duidelijkheid biedt. Het geeft kinderen een kader waarbinnen ze zich kunnen bewegen zodat ze weten waar ze aan toe zijn.